De Kat, de Leeuw en het Hert… op de boekvoorstelling

Maar liefst 160 mensen gaven onlangs present op de officiële boekvoorstelling van De Klantendriehoek op de Lamot-site in hartje Mechelen. Ik heb er enorm van genoten. En zelden kreeg ik zoveel complimentjes in zo’n korte tijd. Bedankt aan iedereen die erbij was.

Ik sprak op de receptie een aantal mensen die het boek al gelezen hebben. Zij geven vaak aan dat ze het model van De Klantendriehoek in de praktijk veel breder inzetten. Het helpt hen om het eigen gedrag te analyseren en sturen in om het even welke context. Dat doe ik zelf ook natuurlijk. De kat, de leeuw en het hert zijn nooit ver weg, ook tijdens… een boekvoorstelling.

Mijn innerlijke sterkte is het hert. Van daaruit ga ik in contact met mensen. Ik voel en zie wat ze nodig hebben en speel daarop in. In kleine groepen is dat absoluut een sterkte. Daarom ben ik ook aan de slag als coach en trainer. De leeuw in mij helpt mij dan weer om mijn boodschap coherent en met passie en overtuiging te brengen. En mijn kat is gelukkig voldoende ontwikkeld om voldoende afstand te bewaren tot de groep en me niet te laten meeslepen in hun emoties.

Maar tijdens de boekvoorstelling speelde mijn hert mij wat parten. Als je gevoelig bent voor wat je bij je gesprekspartner teweegbrengt, dan is de vaak non-verbale reactie van een hele zaal heel wat feedback om ter plekke te verwerken. Uiteraard wil je dat iedereen met een goed gevoel naar huis gaat. We aim to please, nietwaar? En als ik dan het gevoel heb dat sommige zaken niet goed aankomen, ga ik improviseren en raak ik de draad wat kwijt. Heerlijk “authentiek” zeggen sommigen achteraf. Maar volgens anderen leek ik vooral wat zenuwachtig. Allebei eigenschappen van het hert, uiteraard.

Zelf was ik liever wat meer kat geweest. Al is te koop lopen met mijn kennis en grote theorieën verkondigen, niet echt mijn sterkte. Maar de kat heeft ook positieve kanten, zoals een zekere afstandelijkheid bewaren. Dat had zeker geholpen om mijn verhaal helder over te brengen. In mijn toekomstige presentaties ga ik zeker niet mijn kat sturen maar haar juist wat meer ruimte geven. Een kwestie van oefenen.